Βαγγέλης Πετρινιώτης

Σπουδές

Ο Βαγγέλης Πετρινιώτης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1991. Από μικρή ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Αρμονίας. Έπειτα ακολούθησε σπουδές θεωρητικών στο Ωδείο Αρίων, τις οποίες ολοκλήρωσε με πτυχίο Αντίστιξης.

Το 2009 ξεκινά η φοίτησή του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου περάτωσε τις σπουδές του με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην ερμηνεία και εκτέλεση του τρίχορδου μπουζουκιού, το 2014 και 2017 αντίστοιχα.

Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε και με την ψαλτική, αποφοιτώντας από το Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η εξέλιξη της ερμηνείας και εκτέλεσης στο τρίχορδο μπουζούκι μέσα από τα δισκογραφημένα ορχηστρικά αποσπάσματα των ερμηνευτών του οργάνου».

Δισκογραφία

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλεία με τίτλο «Χρώματα». Ο δίσκος αυτός αποτελεί μια αποτύπωση διαφορετικών μουσικών “χρωμάτων”. Όλα είναι παιγμένα με τρίχορδο μπουζούκι και παρουσιάζουν διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, τεχνικές και κουρδίσματα από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τον Django Reinhardt, ενώ επίσης εμπεριέχονται και συνθέσεις του δημιουργού.

Η ηχογράφηση και η επεξεργασία του ήχου έγινε στο στούντιο Φωνόγραφος στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από τον Ιανό και όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Επίσης συμμετείχε στο δίσκο της Δέσποινας Ψαθά για την Ρόζα Εσκενάζυ.

Βιβλιογραφία

Τον Μάιο του 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο: «Προπολεμικό ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης», το οποίο αφορά το προπολεμικό έργο των τριών συνθετών και αποτελεί σύγγραμμα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για το βιβλίο πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη σειρά παρουσιάσεών του, με αφετηρία την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις 12 Μαΐου 2019. Έπειτα, ακολούθησε το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα, ενώ το καλοκαίρι του ιδίου έτους έγιναν παρουσιάσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Δράμα με την υποστήριξη της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και του Απόστολου Αποστολίδη, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα με την συμβολή της Οργανοποιίας Αναστάσιος και στη Βέροια σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Το βιβλίο αποτελεί προτεινόμενο σύγγραμμα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Διδακτική – καλλιτεχνική δραστηριότητα

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως καθηγητής μπουζουκιού σε μουσικά σχολεία, ενώ από το 2019 διδάσκει μπουζούκι στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας.

Παράλληλα πραγματοποιεί εμφανίσεις σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές με την Δέσποινα Ψαθά και άλλους καταξιωμένους μουσικούς. Ενδεικτικά, έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα (2019), στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου της Κύπρου (2017,2018,2019), στη Γιορτή Κρασιού Λεμεσού (2017), στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (2019) κ.α.

Από το 2012 έως το 2017 αποτέλεσε μόνιμο μέλος της Ορχήστρας Κοσμικής Ελληνικής Μουσικής (ΟΚΕΜ) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δρ. Γεώργιο Πατρώνα. Τέλος, έχει δώσει συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο (ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου) την τηλεόραση (ΕΡΤ1 Στα τραγούδια λέμε ναι) και τον τύπο (Polismagazino,trikalaculture, εφημερίδα «Η Αλήθεια»).

About me

Vangelis Petriniotis was born in 1991 in Karditsa. He began his musical education at the Municipal Conservatory of Karditsa followed by the Arion Conservatory (Karditsa), from where he graduated with a diploma in Harmony and Counterpoint.

Following this, he graduated from the Department of Music Science and Art of the University of Macedonia, Greece, where he completed his undergraduate and postgraduate studies specializing in the interpretation and performance of the three-string bouzouki.

In 2016 he released his first album entitled “Colours”, while in 2019 his study of “Pre-War Rebetiko – M. Vamvakaris, A. Delias, G. Batis” was published, which has since been a proposed book within the Department of Music Studies of the University of Ioannina in Greece. In recent years, he has been working as a bouzouki instructor in music schools, while also performing in Greece and Cyprus.

He is currently a doctoral candidate within the Department of Music Science and Art of the University of Macedonia, Greece, researching “The development of interpretation and performance of the three-string bouzouki through the recorded orchestral selections of players of the instrument.”