Προπολεμικό ρεμπέτικο

Δεκαετία του ’30 και στον Πειραιά μεσουρανεί η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Οι μάγκες της εποχής ακούνε το σχήμα που ανέδειξε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο και οι τεκέδες μοιάζουν με χώρους λατρείας του μπουζουκιού. Μέλη του σχήματος είναι οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής. Το προπολεμικό έργο των τριών πρώτων προσώπων αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει, αρχικά, τον τρόπο ζωής της εποχής και θα μυηθεί στο ρεμπέτικο ιδίωμα. Έπειτα, ακολουθούν ξεχωριστά κεφάλαια για τον κάθε συνθέτη, στα οποία εμπεριέχονται βιογραφικά στοιχεία, κατάλογοι των συνθέσεών τους, καταγραφή και ανάλυση επιλεγμένων τραγουδιών και τα χαρακτηριστικά του έργου τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λεπτομερή καταγραφή της μελωδίας του μπουζουκιού (ή του μπαγλαμά στην περίπτωση του Μπάτη) και στη σε βάθος μουσικολογική και στιχουργική ανάλυση των τραγουδιών, με ειδική αναφορά στον τρόπο παιξίματος, τα ντουζένια και την ερμηνευτική-εκτελεστική τεχνική. Τέλος, παρατίθεται η συγκριτική μελέτη των τριών και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το βιβλίο αποτελεί προτεινόμενο σύγγραμμα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ενδεικτικά το βρίσκετε:

Συμμετοχή στην έκδοση των πρακτικών του Πανελλήνιου Συνεδρίου «Αστικές Λαϊκές Μουσικές»

Ο Βαγγέλης Πετρινιώτης συμμετείχε ως εισηγητής στο Πανελλήνιο Συνέδριο  με θέμα «Αστικές Λαϊκές Μουσικές» που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα τον Οκτώβριο του 2019. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Κέντρο Ιστορικής και  Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας, ενώ η εισήγησή του  αφορούσε τα ερμηνευτικά – ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ανέστη Δελιά. Από το Κ.Ι.Λ.Ε «Ο Απόλλων» κυκλοφόρησε η έκδοση των πρακτικών του  συνεδρίου, υπό την επιμέλεια του κ.Γιώργου Κοκκώνη και της κ.Σόνιας Κοζιού.